Grønland – 13. til 21. juli 2023

I år måtte vi en tur til Grønland og gense Ilulissat og omegn, jeg har boet der, og vi har sammen været der et par gange, sidst for 21 år siden. Selvom byen er vokset fra 1800 til 5000 indbyggere, og antallet af hunde er faldet fra 4000 til nok under 1000 føltes det som at komme hjem, området omkring havn, kirke og sygehus lignede sig selv, og huset jeg boede i var der endnu.

Denne gang skulle vi ikke vandre og telte som vi har gjort de andre gange, nu fik vi Profil Rejser til at lave en tur efter de ønsker vi havde, det blev gjort rigtigt godt.

Vejret kunne have været bedre, men vi fik isbjerge i alt slags vejr, mælkehvid og lettere tåge, smukke tågetunger, af og til med solstrejf, overskyet men klart og en enkelt dag med sol. Spændende udfordringer for fotografer.

Gik en dejlig fjeldtur langs kysten til banken med de store strandede isfjelde, strander der fordi der er mere lavvandet end i selve fjorden derefter langs fjorden som er fyldt med is, og ud til Isfjordscenteret som åbnede i juli 2021, meget smukt og oplysende om iskerneboring og klimaforandringer.

Vi havde en fantastisk helikoptertur ind langs fjorden der er 55. km. lang og ind til selve bræen, der er 6 km. Bred og 400 høj. Vi landede på klippen lige før indlandsisen begyndte. Det var gråvejr men klart, et enormt imponerende landskab, man føler sig meget lille og betydningsløs. Isen presser sig ud og flytter sig 19m frem i døgnet, den kælvede i vandet da jeg boede der i 60’serne, nu er den krøbet på land, den forsvinder en dag, men det er langt ude i fremtiden.

En sejltur og overnatning ved Eqi gletsjeren var også en oplevelse, masser af is på sejlturen med rigtig mange Rider og Gråmåger. Gletsjeren fik vi både i sol og tåge og kunne gå helt tæt på isen, i søerne var der Canadagæs og Havlit. Af småfugle var der mange snespurve med unger, og Laplandsværling og Gråsisken.

I fjeldet gik vi i det dejligste arktiske blomsterflor som pil, polarbirk, mose-post, fjeld valmue, mange slags stenbræk, sommerkonval og ikke mindst storblomsret gederams (niviasiaq), ungmø, Grønlands nationalblomst mange ………med flere. En enkelt sommerfugl var der også en Arktisk perlemorssommerfugl.

Udstedet Ilimanak syd for Isfjoden måtte også besøges, så stort set ud som i 60’erne med 52 indbyggere hovedsaligt fiskere, men her havde Realdania By & Byg købt og renoveret den gamle kolonibestyrer bolig og butik fra 1751 meget smukt med hensyntagen til det gamle. Her er nu indrettet et moderne køkken og en gourmet restaurant ”Koks”, noget over vores sædvanlige standard, så har vi prøvet det. Der er er bygget 15 smukke hytter til overnattende gæster, halvdelen af bygden er blevet kloakeret, håber på at få penge til at kloakere resten.

De satser virkelig på turister, men bevares der ankrede et tysk krydstogtskib op med ikke mindre end 4000 gæster, der gik rundt på våde grusveje og i hjulspor, det fik de vist ikke megen økonomi ud af.

De fortalte, at der lagde 62 krydstogtskibe til ved Ilulissat sidste sommer, i år blev det nok lidt mindre, da der har væres så meget is, så de enkeltskrogede skibe ikke har kunnet ankre op. Vi havde et par dejlige dage her var en del Odins høns med en større unge, en ræv blev det også til, mæskede sig i fiskeaffald.

En fantastiks tur, som virkelig kan anbefales.

 

© Jette Bjerregaard & John Kristensen